
Lev et godt liv
.
Når man har blitt diagnostisert med kreft, kan tanken på at man skal leve et godt liv virke ganske fjern. Men det er fortsatt viktig å forsøke å opprettholde livskvaliteten.
Det er lett å la de vonde tingene ta overhånd når man har blitt rammet av kreft, og smerter og bekymringer preger livet. Men det er likevel noen ting du kan gjøre for å forsøke å gjøre livet best mulig, og kanskje til og med finne noe mening og glede i den nye hverdagen – uansett om du er nylig diagnostisert, under behandling, har fullført behandling og er kreftfri, eller du er rammet av uhelbredelig kreft.
- Snakk med noen. Å bli rammet av kreft er et traume, og traumer hjelper det stort sett alltid å snakke om. Uansett om det er familie eller venner, fastlegen din eller en annen behandler, Kreftforeningens rådgivertjeneste eller en støttegruppe, så hjelper det å sette ord på følelsene og føle at man har noen å støtte seg til.
- Få nok søvn. Alt blir litt verre når man ikke er uthvilt, og både fysiske smerter og psykiske påkjenninger kan påvirke søvnen. Det finnes mange gode råd for å bedre søvnen, og ved behov kan det være god hjelp i sovemedisin i perioder.
- Ha godt kosthold. For å opprettholde styrken og være best mulig rustet for kreftbehandling og sykdommens belastning på kroppen, er det viktig med et godt kosthold . For noen er det viktigste å spise sunt og variert, mens for de som sliter med dårlig matlyst og vektnedgang, kan det viktigste være å bare få i seg nok mat.
- Vær i aktivitet. Fysisk aktivitet kan bidra til økt livskvalitet og mindre tretthet og smerter. Hvor fysisk aktiv du kan og bør være avhenger av sykdommen og behandlingen din, så det er lurt å rådføre seg med lege. Kreftforeningen har mange gode råd for fysisk aktivitet både under og etter kreft.
Slik kan du følge med på vekten når du har kreft
Det er viktig å bevare en sunn kroppsvekt under kreftbehandlingen.
Trenger du en oppmuntring? Åtte tips som kan hjelpe med å bedre din psykiske helse.
Det kan være vanskelig å holde humøret oppe når man lever med kreft. Det kan hjelpe å ta imot hjelp.
Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.
PP-UNP-NOR-0415