Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content

Ernæring

Fruits and vegetables

Ernæring

.

 

For å være best mulig rustet for kreftbehandling og sykdommens belastning på kroppen, er det viktig med et godt kosthold. 

Et godt kosthold vil bidra til å opprettholde styrken din. Det innebærer å spise sunt og variert, og få i deg litt proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer, mineraler og vann hver dag. Helsedirektoratets kostholdsråd er en god pekepinn på hva som er lurt å få i seg.

Men det er mange som sliter med nedsatt matlyst, og at de raser ned i vekt under kreftbehandlingen. Da er ikke nødvendigvis det å spise sunt det viktigste – det kan rett og slett være viktigere å få i seg nok energi og unngå vekttap.

Da lønner det seg å velge mat og drikke med mye energi og proteiner. Kreftforeningen har laget en oversikt over gode råd for de som sliter med matlysten. Blant annet har de en liste over matvarer det kan være lurt å spise ekstra mye av:

  • Mat med høyt energiinnhold: Avokado, planteoljer, mandler, nøtter, frø og tørket frukt, fet fisk, helfeite meieriprodukter, sjokolade, marsipan, kaloririke desserter og peanøttsmør.
  • Mat med høyt proteininnhold: Egg, meieriprodukter, fisk og skalldyr, ost, fjærkre og kjøtt, nøtter og belgvekster.

Et enkelt triks for å få i seg mest mulig energi er å tilsette mest mulig smaksnøytral olje som raps- eller solsikkeolje i maten, eller å erstatte vann og melk i for eksempel sauser og supper med fløte. 

På Vardesenterets nettsider finner du forslag til matoppskrifter for kreftsyke – enten du har god matlyst og kan spise sunt og variert, eller om du opplever nedsatt matlyst og vekttap. 
 

Slik spiser du et balansert kosthold

Et velbalansert kosthold inkluderer sunn mat fra alle matgruppene. Det vil si proteiner, korn, frukt og grønnsaker samt sunt fett.

Nedsatt matlyst og vekttap: Vekttap

Redusert kaloriinntak, kombinert med økt energibehov ...

Håndtering av ernæringsproblemer: Fatigue

Tips for å håndtere fatigue under behandling

Håndtering av ernæringsproblemer: Kvalme og oppkast

Tips for personer som opplever kvalme og oppkast under behandling

 

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.

PP-UNP-NOR-0417